EVENT – Vrijdag, marktdag op de Vrijdagmarkt


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT/ STAD 05 februari 2022 – Boven de drukte van de handelsmarkt op de Vrijdagmarkt, rijst Jacob van Artevelde’s standbeeld. Geniet van de beelden op de markt en leer wat er na Jacob’s dood zo allemaal gebeurde.  

Een wolkje geschiedenis over één van de zwarte bladzijden van de Vrijdagmarkt, en over vér daarbuiten…

Wat gebeurde er na de moord op Jacob van Artevelde? ‘Kwade Maandag’, ‘Goede Dinsdag’, de ‘Gentse Oorlog’

Onder leiding van Jacob van Artevelde had Gent, en Vlaanderen, bij het begin van de ‘Honderdjarige oorlog‘ tussen Fransen en Engelsen voor die laatsten gekozen, omdat Vlaanderen met haar lakennijverheid afhankelijk was van Engels wol.

Op 2 mei 1345 werd een bloedige strijd geleverd tussen de twee machtigste gilden van de stad – volders en wevers. Op de Vrijdagmarkt vond ‘Kwade Maandag‘ plaats. De wevers doodden er vijfhonderd volders.

Een kleine twee maanden later, op 24 juli, werd ook lakenkoopman Jacob van Artevelde vermoord. Dit laatste vond plaats bij de Kalandeberg. Het is nooit duidelijk geworden wat het motief was voor die moord.

Nog geen vier jaar later keerden de kansen. Opnieuw vloeide bloed tussen beide gilden. De volders stootten de wevers van hun “troon”.
Dit gebeuren heet in de geschiedenisboeken: ‘Goede Disendach‘ ofte ‘Goede Dinsdag‘. Lodewijk van Male, de graaf die maar heel erg moeilijk zijn gezag kon laten gelden in Gent, werd hierdoor in het zadel gezet.

Internationaal zou dit betekenen dat Vlaanderen in zijn geheel van kamp zou veranderen. Terwijl voorheen gekozen werd voor de Engelse koning in zijn strijd tégen Frankrijk, koos Vlaanderen nu partij voor de Franse koning en dus tégen de Engelsen. Daar had de Vlaamse economie onder te lijden.
De schoonzoon van Lodewijk van Male, was de bourgondiër Filips de Stoute, en die was de oom van de jonge koning ‘Karel VI van Frankrijk’.

De gilden waren in 1349 nog eens in schermutselingen verwikkeld.

In 1379 brak opnieuw een opstand uit, gericht tegen Lodewijk van Male. De geschiedenisboeken spreken over de ‘Gentse Oorlog‘.
De aanleiding was de aanzet om een kanaal tussen Brugge en Leie te graven, waarbij Gent zou gepasseerd worden. De stadsmilitie ‘De Witte Kaproenen’ en hun leider Jan Yoens trokken naar het Beverhoutsveld, tussen Oostkamp en Beernem om er slag te leveren. Er is een Beverhoutplein bij Sint-Jacobs.
Eveneens brandden ze een kasteel van van Male in Wondelgem plat.
Het duurde zes jaar alvorens die opstand werd neergeslagen door Filips de Stoute, die intussen graaf-regent was geworden, geholpen door de Franse koning.

In 1837 werd een historisch balkon aan de vroegere woning van Jacob van Artevelde aan de Kalandeberg gerestaureerd. In 1845 liet de stad een borstbeeld vervaardigen en werd het huidige Sint-Annaplein naar hem genoemd. In september 1863 kreeg Jacob van Artevelde een standbeeld op de Vrijdagmarkt.

Bron: meerdere pagina’s Wikipedia

Bekijk ook op deze blog:

STAD – Winkels, cafés en restaurants op de Vrijdagmarkt

Zondagmarkt op het Van Beverenplein

 

 

‘Drongen Markt’ op zaterdag

 

 

Zondag, marktdag in Ledeberg

 

 

 

Prondelmarkt, vlooienmarkt Bij Sint-Jacobs

 

 

 

Over de ‘Reus van Gent’: toen Jacob zijn sokkel verliet

 

 

De verdwenen burcht van Wondelgem

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024