EVENT – Patershol: Hugo, Lieven, Marnix, Sabine en Resul…


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

EVENT  14 augustus 2018 – Wat hebben Hugo, Lieven, Marnix, Sabine en Resul met elkaar gemeen? Helemaal niets. En toch vormen ze, als in een estafette, de rode draad van onze verslaggeving over de Patersholfeesten. Maar laat ons beginnen bij Manneke Pies…

VRIJDAGAVOND: Manneke Pies, Waeri en de ‘Zeugsteeg 7’

Tijdens de openingsavond van de Patersholfeesten, vorige vrijdag, was het tussen druppels lopen. De ‘Sosseteit van de Gensche Manneke Pies Twielink’ – had in groep post gevat onder de manneke/vrouwtjes Pies beeldjes – die op een winkelpui op de hoek van de Kraanlei, weer en wind trotseren in ulderen bloten.

Patersholfeesten 2018 op vrijdag

De leden van de Sosseteit – wél fatsoenlijk aangekleed – hieven gezamenlijk, niet alleen het “Het Gents Mannekes Pies lied” aan, maar zongen ook nog over Klokke Roeland: “Mijn naam is Roeland, ‘k kleppe brand/en luide storm in Vlaanderland”. Wat velen niet weten, is dat er nog een Manneke Pis staat op de top van een gevel aan de Windroosstraat. Lees in het Archief van deze blog: Gent telt drie “Mannekes Pis” en twee “Meiskes Pis”

Wilderoosstraat – Ook daar is een Manneke Pis

Tegelijk zong Wim Claeys in de Vrouwebroersstraat – op straat, tegenover het Indonesisch restaurant Gado-Gado – volksliedjes van Karel Waeri. (Lees op deze blog over Karel Waeri: Terzijde & Terzake) Dit, onder accordeonmuziek én onder een paraplu… Het plaatselijk journaille en enkele politici hadden zich in het restaurant verschanst met een glas bubbels.

Vrouwebroersstraat – Gado-Gado

Gents grafisch artiest Mugo zette intussen de deuren open van de brouwzaal van de Caermers, waar zijn expositie al in de fles aan het gisten was.. Mugo – geboren als Hugo – is een rasechte kunstenaar. Om dit in de verf te zetten, had hij het bewijs geleverd van zijn a-commerciële karakter. Had hij niet in zijn uitnodiging ‘Zeugstraat 7’ vermeld?

Hugo aan de Trommelstraat 1, niet aan de Zeugstraat 7

Nochtans zat hij daar aan de Trommelstraat 1! “Ja, maar” opperde hij verbaasd, “Ik ben mijn artistieke carrière in de Zeugstraat 7 begonnen! Mijn collectie heet zo!” – waarna hij in een schaterlach uitbarstte. De verkoop van zijn werk zal hem varkensworst wezen. Nie pleujen veu ’t geld. Laat de potentiële koper maar eens flink de verkeerde kant op lopen. Wie maalt nu om een koteletje meer? Een volbloed artiest dus, de spirit van weleer in ‘Het Pand’ waardig.

ZATERDAGNAMIDDAG:   Ambiance geblazen!

De zaterdagmiddag werd beheerst door een stralende zon en door de keigoeie ambiance in de hoofdstraten en op de pleinen. In Oudburg zweepten koperblazers de omstanders op door middel van   hun pittige jazzy muziek en schitterende street performance.

Patersholfeesten 2018 op zaterdagnamiddag

De Kraanlei was omgetoverd tot Kraanwei. Enkele imposante kunststoffen  – o Groen! – hoefdieren tegenover het Huis van Alijn, samen met wat strobalen, stonden symbool voor het leven in de wei. Strandstoelen gaven aan dat   het thema ook als ‘ligwei’ kon geïnterpreteerd worden – wat beter lag bij de jeugd.

Er hing een gezapig sfeertje. En daar droeg een jonge accordeonist zijn steentje aan bij. Even verderop animeerde een dierentemmer zijn vlooiencircus. We gingen er krabbend vandaan.

In de middeleeuwse kern bleef het rustig, ware het niet dat we bijna in aanvaring kwamen met twee ontsnapte ridders in battle dress. Na eeuwen ontwaakt in een duistere krocht van   het nabij gelegen Gravensteen? Op zoek naar   de verdwenen gracht van de ploters –  door onverlaten gedempt? We vreesden hun toorn. Zouden ze uit wraak Het Hol te vuur en te zwaard zetten?

Het gewemel en gedoe in Het Hol, kwam echter eerder van de café- en restauranthouders – al eeuwen geen lederbewerkers ofte ploters van vader op zoon meer. Het zijn nu handelaars in vloeibaar goud, met een keukenaanbod, gaande van: droge worst, over tapas en kebab tot moules marinière en meer. Ze maakten zich op voor een hete avond. Lees verder over Lieven, Marnix, Sabine en Resul →

Kraanlei werd Kraanwei
Kraanlei – vlooientemmer
Trommelstraat – ridders
Corduwaniersstraat – klaar voor de avond

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT