STRATEN – De Gentse straten van Claus & Co


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN11 maart 2016 – Volgens ‘Avenue Claus’, boek van Guido Lauwaert, woonde Hugo Claus op veertien adressen in Gent. Omdat er van alles in dat boek geïnsinueerd werd, schoot het bij Hugo in het verkeerde keelgat. persblog.be   ging op stap om enkele van de woonplaatsen te bekijken.

Terug naar hoofdpagina

Hotsy Totsy - Hoogstraat 1 - hoek Oude Houtlei
Hotsy Totsy – Hoogstraat 1 – hoek Oude Houtlei

Nooit in Oostakker gewoond. Beginnen we met een   belangrijke lezersbrief van Arthur De Decker in de terziele gegane stadsblog ‘gentblogt.be’ in 2008. Daarin beweerde hij met stelligheid dat – ondanks de ‘Oostakkerse gedichten’ – Claus nooit   gedomicilieerd is geweest in die gemeente.

Althans Hugo Claus niet, wel   zijn vader Joseph Claus, Kortrijkzaan, drukker en handelaar in schoolbenodigdheden. Merkwaardig detail: ook Hugo’s moeder, Germaine Vanderlinden, dochter van de sasmeester in   Astene maar geboren in Harelbeke, en ook ‘Virginie’ genoemd, stond er niet eens gedomicilieerd, aldus de schrijver.

Kraanlei 81 - Café De Hel
Kraanlei 81 – Café De Hel

Hugo (1929- 2008) woonde bij zijn ouders   in Brugge, later in Astene, werd op pensionaat gestuurd naar Eke en naar  Moeskroen, en na zijn humaniora in  Kortrijk studeerde hij in Gent aan  de ‘Academie’ en het   ‘Handels & Taalinstituut’. Na de tweede  wereldoorlog ging Hugo een drietal jaar wonen in Sint-Martens-Leerne en in Astene bij zijn grootmoeder. Daarna gaat het naar Oostende tot in 1952.

De Pintelaan 27 - Kort verblijf fam. Claus
De Pintelaan 27 – Kort verblijf fam. Claus 1952

In datzelfde jaar verhuizen vader en moeder Claus voor korte duur naar de De Pintelaan 27. Daarna trekken ze naar de Koestraat 23 (thans  Slotendries) in Oostakker-Lourdes.

Stropstraat 23 - kort verblijf Odo Claus jaren 50
Stropstraat 23 – kort verblijf Odo Claus jaren 50

Steeds volgens schrijver Arthur De Decker – die zich hiervoor beroept op geschriften uit een heemkundige kring – stond de jongste zoon Johan niet op het Oostakkerse adres vermeld, terwijl de andere zoon Odo eerst gedomicilieerd stond in de Stropstraat 23 en pas maanden later in Oostakker. Maar niet voor lang. Vader Joseph en zoon Odo verhuisden een paar maanden later alweer. Dit keer naar het   Hippoliet Lippensplein 7. Van de zonen Johan en Guido en de moeder, geen spoor op dat adres in het bevolkingsregister.

Dit voedt natuurlijk de gedachte dat er op het gebied van domicilieringen ongeregeldheden kunnen geweest zijn die een  bepaald doel moesten dienen. Echter is daar nooit bewijs van geleverd.

Terug naar hoofdpagina

Hugo Claus zelf woonde dan   van 1955 tot 1964 aan de Predikherenlei 13 op de derde etage, waarna hij terugkeerde naar West-Vlaanderen, omzwervingen maakte in Parijs en Amsterdam, om in 1977 terug te keren naar Gent.

Visserij, Koepoortkaai - zicht vanuit Lousbergkaai
Visserij, Koepoortkaai, Portus Ganda – zicht dat Hugo moet gehad hebben vanuit Lousbergskaai (eind jaren 70), zij het nog met de oude fabriek

De schrijver van de lezersrubriek in ‘gentblogt’, Arthur De Decker, kent het nieuwe adres niet, maar verwijst naar een artikel in Humo waar daarover in 1978 wordt geschreven: “een oude zeer smaakvol ingerichte patriciërswoning aan de oever van een Leiearm rechtover de oude brouwerij Meiresonne te Gent”.

persblog.be: Deze brouwerij was gelegen tussen de Apostelstraat en de Koepoortkaai, dichtbij de Visserij. In Humo stond “Leiearm”, terwijl het de Benedenschelde betreft. Wie tegenover Meiresonne aan het water woonde, woonde aan de Lousbergskaai, aan de kant van ‘Portus Ganda’.

 

Lees ook op deze blog:

CURSIEF – Hugo Claus en Sylvia Kristel in de Pussemierstraat

STRATEN – Gent in ‘De hondsdagen’ van Hugo Claus

VOLK – Maeterlinck in zijn jeugdige Gentse jaren

Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

 

Lees meer op deze blog:

STRATEN in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STRATEN in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
De jonge Hugo Claus - pic philipheylen.be
De jonge Hugo Claus – pic philipheylen.be

Zoals genoegzaam bekend, was het alsof zijn living stond in de ‘Hotsy Totsy’ aan de Hoogstraat 1, vlakbij de Poel – waar op de buitenmuur een gedicht van hem prijkt. Dit café werd gerund door de vrouw van zijn broer Guido, de legendarische Motte. In 2001 opende zij café ‘De Geus van Gent’ in de Kantienberg 9, nabij de Sint-Pietersabdij, tot in 2009. Hugo zou ook vaak gezien zijn in café ‘De Hel’ aan de Kraanlei 81.

Muinkkaai - Kantienberg - De Geus van Gent, van Motte Claus tot 2009
Kantienberg – De Geus van Gent, van Motte Claus tot 2009

Auteur en ooit bevriend met Hugo Claus, Guido Lauwaert, beweerde in zijn boek ‘Avenue Claus’ uit 1991 dat Hugo zelf op wel veertien adressen in Gent had gewoond. Hij suggereerde echter dat het veelal praktische onderduikadressen waren om de fiscus te ontwijken. Dit staat ook zo vermeld op de site van de Stad Gent!

Op de site van de bibliotheek lezen we een commentaar op dat boek door J.G.W. Gielen, Nederlands schrijver van letterkundige werken. “Het verhaal speelt zich af in Gent in onze tijd. Vijf journalisten maken onder leiding van een schepen en een directeur culturele dienst een tocht langs 14 huizen waarin Hugo Claus heeft gewoond. In deze mengeling van feit en fictie komen details uit het leven van Claus voor. En verder zijn er kleine conflicten (…). Dit alles overigens in zeer luchtige trant, met een humor die niet iedereen zal aanspreken en een feitenweergave die aan roddel doet denken.” Roddel? Een vergelding voor een uitgedoofde vriendschap?

Hippoliet Lippensplein 7 - adres van vader en zoon Odo
Hippoliet Lippensplein 7 – adres van vader en zoon Odo (midden 1950) Thans “nieuwbouw”

Ronny Deschepper schreef dat Hugo ook als huisjesmelker staat afgeschilderd in dat boek. Dit schoot bij Claus in het verkeerde keelgat en de vriendschap met auteur Guido Lauwaert was over. Ook maakte Claus komaf met zijn zakelijke relatie met de uitgever van het boek.

Terug naar hoofdpagina

Predikherenlei 13 - Hugo's verblijf plaats
Predikherenlei 13 – Hugo’s verblijf plaats op de derde etage (1955-1964)

 

 

 

 

 

Op de blog van Deschepper lees je dat hij verwonderd is over de  heftigheid waarmee Claus reageerde op het boek. Hij stelt: “maar dat zijn toch het soort vlooien dat de leeuw makkelijk uit zijn pels schudt”. Het boek was als satire bedoeld. Dit voedt natuurlijk weer de gedachte dat het veelvuldig verhuizen een verborgen doel diende. Dergelijk vermoeden bestond al bij vader Claus. Zo vader zo zoon? Evenmin als wat zijn vader betreft, is echter nooit bewijs geleverd van ongeregeldheden.

Pussemierstraat 20 (begin jaren 80)
Pussemierstraat 20 (begin jaren 80)

Hugo Claus woonde eveneens in de Pussemierstraat 20. Lees op deze blog: Hugo Claus en Sylvia Kristel in de Pussemierstraat 

Kasteellaan 166 170 (1984-86)
Kasteellaan 166 170 (1984-86)

“Van 1984 tot 1986 woonde hij aan de Kasteellaan 166- 170, en vervolgens op de Sint-Jansvest 26A met Veerle de Wit.” Zo schreef Arthur De Decker. persblog.be: Echter zal het adres naar alle waarschijnlijkheid Sint-Jansvest 28A geweest zijn. Er is geen 26A, wel: 28 A, B en C. F.D.

Sint-Jansvest 26 en 28 A B C - zijstraat Walpoortstraat (na 1986)
Sint-Jansvest 28 A B C en 26 – zijstraat Walpoortstraat (na 1986)

Document toegestuurd door Arthur De Decker op 3 mei 2016NASCHRIFT

 

 

 

 

Arthur De Decker: “Ik las uw interessant artikel van 11 maart 2016 op persblog.be. Hierbij het document (een brief van 28 december 1987), waaruit blijkt dat Hugo Claus zou hebben gewoond in St.Jansvest 26A, 9000 Gent. Blijkbaar bestaat dat nummer niet meer…”

UPDATE 04.01.2024 door Gertjie Henderick: “In 1954 woonde de familie Claus, Germaine, Oddo, Guido en Johan op het Begijnhof [Bijlokehof?] naast de café op de hoek rechtover de Bijloke [Louis Pasteurlaan].
Ik ben er dikwijls geweest. Germaine en mijn mama kende elkaar van de school in Deinze. Soms kwam vader Claus eens binnen.
Germaine verzorgde een oudere dame die er een kamer had. Ik heb er Hugo en Elly ontmoet toen ze terug kwamen van Rome en Parijs (…). De dag voor hun trouw beseft Elly dat ze geen hoedje had. Mijn mama die ooit modiste geweest was had, voor mijn oudste zus, een hoedje gemaakt voor haar diploma uitreiking aan de Normaalschool. Met dat hoedje is Elly getrouwd.”