De Feestenweek 2022

GENTSE ZOMER 2022 15-24 juli 2022 In deze speciale uitgave van de rubriek ‘Gentse Zomer’ – N° 20 – brengen we on-going nieuwsjes over de Feesten, of in de rand van de Feesten. 

Francine Vernack: “Voilà, de Gentse feesten zijn gedaan! ‘De Wedergeboorte‘… voor mij een hommage aan mijn oudste en dierbaarste vriendin.
In mei jongstleden ging zij heen op 99 jaar, en zij stond model op de Gentse feesten affiches en bierkaartjes in 2003.[Trefpunt, Sint-Jacobs]
Zij leeft voor altijd voort in mijn hart, en vanuit dat veilig plekje genoot zij mee van ‘De Wedergeboorte’ en zag dat het goed was. Santé, Jeannette!” Op naar 2023! Dan zijn de affiches en de bierkaartjes van Jeannette 20 jaar oud!
Raymond van het Groenewoud sloot de Feesten af. Dit is goede traditie! 
Hij overtrof zichzelf en de verwachtingen van het publiek: hij en zijn band bleven maar liefst 7 uur onafgebroken spelen! Een kleine honderd muzieknummers passeerden de revue. Met Raymond komt een einde aan deze editie van de Gentse Feesten, eentje dat erg gesmaakt werd na jaren van gemis door Corona. De Feesten brachten naar schatting 1.57 miljoen mensen op de been.
De foto is van Bart Jacobs
Kouter – Zondag, de laatste dag van de Gentse Feesten, werd ’s avonds het ‘Bal 1900‘ gehouden. De minister van Binnenlandse Zaken was aanwezig, samen met de voorzitter van de Senaat, de burgemeester en de Feestenburgemeester…
De burgemeester en de minister van Binnenlandse Zaken. Bekijk onze videoreportage
x
Dikke ambiance in de nacht van zaterdag op zondag op het Sint-Baafsplein. Zoals elke Feestennacht zat het plein weer afgeladen vol. De foto werd in de kleine uurtjes gemaakt door Emile Pierloot.
Sfeerbeelden op zaterdag: Korenlei, Graslei, Appelbrugparkje (bij Jan Breydelstraat), Emile Braunplein en Groentenmarkt. De foto’s zijn van Francine Vernack
Graslei
De luwte aan het Appelbrugparkje (bij Jan Breydelstraat)
Emile Braunplein
Emile Braunplein
Groentenmarkt
Mooie performances op het ‘Puppet Buskers Festival‘ in het Augustijnenklooster – in de Academiestraat – op zaterdag. De foto’s zijn van Francine Vernack
Het stond ook in de gazet. Nachtburgemeester Edmond Cocquyt jr was in zijn wiek geschoten. Eerder deze week fulmineerde hij in de gazet op de nachtwinkels, die de kaas van het brood van o.a. vzw Trefpunt pikken door de verkoop van bier en frisdrank. Hun opbrengsten gaan ten koste van de pleinorganisatoren. Zij dragen verder niets bij aan de Feesten. Het is een oud zeer.
Edmond liet een bushok aan de Belfortstraat omtoveren tot “nachtwinkel” om er zelf bier te verkopen. Als protest, maar evenwel een ludieke actie die niet lang heeft geduurd.
(in 2019). Drie jaar geleden werd ook al een “protest-nachtwinkel” geïmproviseerd op dezelfde plek .Naar verluidt zijn de nachtwinkels nog steeds niet bereid om samen te zitten met de pleinorganisatoren en een oplossing te vinden.
Straatartiesten en diverse podia-optredens zorgen voor sfeer in het centrum: Emile Braunplein, Belfortstraat, Hoogpoort, Steendam…
De foto’s zijn van Francine Vernack
Belfortstraat, hoek Onderstraat
Hoogpoort
Steendam
Puppet Buskers Festival‘ in het Augustijnenklooster. De foto’s zijn van Tania De Mulder
Rondgang van de Stroppendragers‘. Spaanse soldaten. Hier aan het Grootkanonplein. De Rondgang ging van Gravensteen naar Stadshal… Bekijk onze videoreportage
“De Stroppendragers” aan het Grootkanonplein
Graslei & Korenlei op vrijdagavond – Sfeerbeeld van Polé Polé – De foto is van Aron Depreitere
Emile Braunplein, onder de Stadshal op vrijdag tijdens de vroege avond: ambiance!
Korenmarkt op vrijdagavond: dance…
Groentenmarkt op vrijdagavond – popmuziek op het podium

Korenmarkt: terras
Groentenmarkt – cuberdons
OudburgDe luwte naast de Feesten, maar toch genoeg passage… en zeker: terrasgangers om te eten
Sint-Baafspleinnachtelijk gejoel op vrijdagavond, in de late uurtjes
KantienbergCafé chantant in ‘Het Geuzenhuis‘, ingericht door vrijzinnigenorganisatie ‘Het Huis van de Mens‘.
De foto’s zijn van Gertjie Henderick
Muzikanten in de Langemunt op donderdag.
Sint-Veerleplein – Op donderdagnamiddag passeert een repertoire van “oldies” de revue.
Vendeliers op het Woodrow Wilsonplein – dit is aan de Zuid – op donderdag. De foto’s zijn van Tania De Mulder en Francine Vernack 
Acrobatie en spektakel onder de Stadshal op het Emile Braunplein op donderdagavond. De foto is van Emile Pierloot
Feeëriek tableau aan de Graslei op donderdagavond, tegen middernacht. Een sprookjeskasteel uit een droom? Een soort Disney? De foto is van Emile Pierloot
Gezelligheid in het Baudelopark op donderdagavond… Eigenlijk al vrijdagochtend (want 01 uur). De foto is van Emile Pierloot
Sint-Baafsplein – Op donderdagnamiddag verscheen, in vol ornaat, de carnavalsgroep ‘Les Gilles De Strépy-Bracquegnies‘ uit La Louvière op het podium. 
Ze kregen een minuut stilte omwille van wat hen eerder dit jaar is overkomen. Los daar van waren de burgemeester en de Feestenburgemeester enthoesiast om de groep te ontvangen in de stad.
Kort tevoren had de burgemeester prinses Astrid en prins Lorenz uitgeleide gedaan. Zij waren naar Gent afgezakt voor een misviering in de Sint-Baafskathedraal, naar aanleiding van de nationale feestdag.
Baudelopark – initiatie voor buikdansen op donderdag
Sfeer onder de Stadshal op het Emile Braunplein op donderdagnamiddag
Geraard de Duivelstraat, Duivelsteentheater in den voorhof
Woodrow WilsonpleinVolksdans voor kinderen op donderdag 

Langemunt, hoek Hoogpoort: Een poppenartiest aan de slag
Over ‘175 jaar Gentse Feesten‘ verscheen een prachtig vierkleurenboek, uitgegeven door het stadsbestuur (dept. Cultuur) in 2018.  In dit rijk geïllustreerd werk komen o.m. historici aan het woord. Het is te vinden in de Stadsbibliotheek bij de Krook  

Willem de Beersteeg – Alle gekheid op een stokje bij ‘Zataclan‘ van compagnie ‘Cirq’. 
De foto is van Sven Vandevenne
Kouter – Tot en met woensdag parkeerde ‘Studio Brussel‘ haar bus vol zendapparatuur op de Kouter bij ‘Boomtown‘.
De kiosk op de Kouter vormde een aantrekkelijk, on-eigentijds, podium voor de beat van het festival, dat nu is gesloten. De foto is van de organisatoren.
Woensdag. De laatste dag van ‘Miramiro‘. Enerzijds in het Coydenspark, bij Herberg Macharius, vlakbij de Sint-Baafsabdij. Anderzijds in het Sint-Baafsdorp, in dezelfde buurt, met ‘Clan Cabane‘ van ‘La Contrabande’.
De foto’s zijn van Tania De Mulder
De nacht van woensdag op donderdag: bij Sint-Jacobs was het over de koppen lopen – pics Emile Pierloot
De Vlasmarkt barste uit haar voegen. Het was er moeilijk te maneuvreren.
De Vlasmarkt om 05u00 op donderdagochtend – pic Dieter Vanmarcke
Woensdagavond op de Korenlei en de Graslei: ‘Polé Polé‘ – pics Emile Pierloot
Korenlei 
Tussen Korenlei en Graslei
Woensdagavond en nacht: sfeer op het afgeladen Sint-Baafsplein. – pics Emile Pierloot
Met Sandra Kim op het podium…
Woensdagnacht op het Emile Braunplein: zware ambiance met ‘Mardi Gras‘, een carnaval uit New Orleans. – pics Emile Pierloot
Emile Braunplein



Afgelopen nacht van woensdag op donderdag op de Korenmarkt. ‘Praga Khan‘, Belgische band met internationale allure.  – pic Aron Depreitere
Sfeer op de Korenmarkt in de vroege uurtjes: nacht van woensdag op donderdag. – pic Aron Depreitere
Veldstraat – In het oude gebouw van de FNAC in de vroege uurtjes op donderdag: knalmuziek in de ‘Fubar’! – pics Aron Depreitere
Veldstraat
Kurt Burgelman trad dinsdagavond op in de snikhete tent van het Sint-Veerleplein.

Woensdagavond op het Sint-Baafsplein: Olivier Laurent met zijn ‘Vive La France’. 
Olivier is een Gentenaar die in de Franse Provence woont. Hij heeft een repertoire “van Brel tot Bruel”. Uit een portret: “Dans un spectacle tout aussi élégant que puissant, Olivier Laurent fait revivre sur scène les mots, les gestes et la poésie de Jacques Brel les chansons …” Overigens lijkt hij fysiek een beetje op Brel. 
Hier bekijk je een imitatie van ‘Ne me quite pas’, ‘Dans le port d’Amsterdam’…
Miramiro met ‘Amoukanama Circus‘ in het Koningin Astridpark. De foto is van Tania De Mulder.
Vlasmarkt: centrale muziektoren
Vlasmarkt – Zicht op het publiek vanuit de centrale muziektoren. De foto is van Dieter Vanmarcke
Tijdens de Gentse Feesten komt steeds weer het thema op de voorgrond van de zwart-witte strop rond de hals. Gentenaars werden gestraft voor een opstand tegen Keizer Karel. Hoe dat zat met de opstand, lees je op deze blog (pic opname film Emperor 2015 pic Jurgen Clarck) →
Op vrijdagavond 22 juli vindt de  ‘Rondgang van de Stroppendragers‘ plaats. Ze vertrekt aan het Gravensteen. Bekijk onze laatste reportage (2019) van deze klassieke optocht tijdens de Gentse Feesten. Bekijk onze nieuwste videoreportage (2022)
De laatste dag van deze feesten – op zondag 24 juli – vindt het ‘Bal 1900‘ plaats op de Kouter
Honderd jaar geleden had het rijk volk daar haar eigen Gentse Feesten. Geniet van de dans en de kostuums van toen, tijdens het bekijken van een reportage van een eerder gehouden bal. Bekijk onze nieuwste videoreportage (2022)
Karel Van de Woestijne (pic routeyou) schreef over de Feesten van zijn tijd. In een brief, gestuurd op 18 Juli 1913 aan Herman Teirlinck, beschrijft de auteur het bal op de Kouter. De ene helft, bezet door de welgestelde burgers en de andere helft door het gepeupel.
Tusschen het mindere volk en de stoeltjes is de ruimte opengehouden voor de studenten, die straks aandrevelen zullen en rondwandelen. De meisjes-van-den-winkelstand, – zij zijn mooi, Herman! – wachten op de ooglonken der studenten; intusschen kussen zij elkander.
De overzijde van de plaats laat men den volke over: het zijn werklui, uitsluitend, hier. Zij uiten van nu af aan hunne feeststemming in het wippen hunner knieën die de zware schoenen niet heffen van den grond; hunne keel probeert een vet liedje; zij doen of zij reeds dronken zijn. De muts hunner vrouw, die vooral zorg draagt voor haren bovenrok, staat scheef; hunne vele kinderen dragen hun Eerste-Communie-costuum…Bron: Digitale bibliotheek voor Nederlandse letteren
Polé Polé‘ op de Korenlei bekeken die uit de toren van het Postgebouw op de Korenmarkt/ Graslei. De foto is van Nano Qnoys.
Walter De Buckplein – De Gentse Feesten startten vrijdagavond met de GentseZangstonde‘ van Wim Claeys. Noteer dat die ‘Zangstonden’ blijven lopen zolang de Gentse Feesten duren. Dit geldt ook voor de ‘Gentse Crochet‘, waarbij een podium wordt ter beschikking gesteld van eenieder met muzikale aspiraties… Echter, we lezen op de facebookpagina van Wim dat de sessies helemaal volzet zijn. Kijken kan. Deelnemen niet meer. De foto is van Marleen Pussemier.
Willem de Beersteeg – Het collectief ‘CirQ‘ blijft keer op keer gek doen tijdens de Gentse Feesten. Tijdens deze editie brengen ze hun productie ‘Zataclan’. Zondag werden alle bezoekers (semi)verplicht om aan een een joint te trekken. Ook BV’s die kwamen aanwaaien, zoals de burgemeester en – OMG – Marc Van Ranst.
Ter illustratie van de nimmer ophoudende gekte bij Cirq: eentje uit de oude doos. Tijdens de Gentse Feesten in 2015 floreerde daar een hercules, een kruising tussen John Massis, Tarzan, Spiderman of Batman…
De affiche over deze editie van de Gentse Feesten – ‘De Wedergeboorte‘ – is wijdverspreid en véél besproken. Echter heeft ‘Trefpunt Festival‘ vzw ook weer een eigen affiche. Die is veel minder bekend.
Affiche Trefpunt 2022
Properheid in de Belfortstraat/ Walter De Buckplein
Niet alleen herbruikbare bekers: ook borden….
De(ze) ochtend aan de Vlasmarkt

De(ze) ochtend aan het Walter De Buckplein/ Sint-Jacobs…
Dit jaar niet, maar in de regel is er in het Industriemuseum aan Minnemeers tijdens elke Gentse Feeste een middeleeuws ontbijt. Dit is de verdienste van de ‘Gentsche Sosseteit‘ en meer in het bijzonder van haar voorzitter Eddy Levis. De foto’s zijn uit 2019
Sfeer bij het podium met Flip Kowlier op het Walter De Buckplein op maandagavond. De foto is van Berthe Daeveloose.
Ambiance bij het podium met ‘Preuteleute‘ op het Sint-Baafsplein op maandagavond. 
– pic Bruno Vanneste
pic Peter Van Durme
Koningin Astridpark, Lousbergskaai – Het natuurlijke decor van het parkje is de perfecte locatie voor de wondermooie acts van Miramiro op maandag. De foto’s en de commentaar zijn van Francine Vernack.
Maandagnamiddag op ‘The Green‘ van het Emile Braunplein: ‘Puppetbuskers‘ aan het werk. De foto is van Francine Vernack
‘Don Camillo van Gent’… Geboren in Gent, verbleef hij een groot deel van zijn leven in Frankrijk. Op leeftijd ontpopte hij zich tijdens de Gentse Feesten van de jaren 1970 als een grote entertainer en muzikant.
Deze pittige verschijning heeft op zijn onnavolgbare manier bijgedragen tot onder meer het succes van de heropgestarte Gentse Feesten van Walter De Buck. Hij was l’artiste-pur met zijn mondmuziekske, castagnetten en zelfgebouwde instrumenten.
Lees meer over Don Camillo
En John Massis – de krachtpatser met het ijzersterke gebit waarmee hij trams en treinen trok en opstijgende helicopters aan de grond hield – was in de jaren 1970-1980 niet weg te denken op de Gentse Feesten. Hij was een echte publiekslieveling!
Lees over John Massis
De oorsprong van de Gentse Feesten gaat terug tot 1843. Toen besliste het stadsbestuur om alle wijkfeesten te vervangen door één ‘Gemeentefeest’. Achterliggende gedachte was om de flow van werkverzuim door de arbeiders als gevolg van de – in de tijd verspreide – wijkfeesten, tegen te gaan.
Het initiatief kwam van de burgerij, gesteund door de industriëlen. Hoewel het niet de bedoeling was, was het Gemeentefeest echter oorspronkelijk geen volksfeest, zodat de arbeiders wegbleven. In 1918 kwam daar verandering in. Maar in de jaren1950-1960 volgde een serieuze dip.
De gazet ‘Le messager de Gand’ kondigde in 1843 de Feesten aan!
In 1969-1970 spraken we over de ‘heropstart’ van de Gentse Feesten, onder impuls van Walter De Buck.
Langzaam maar zeker moest de rebelse spirit van ‘Mei ‘68’ van de Gentse Feesten echter wijken voor de commerciële belangen.
De jongste affiche van de Feesten heeft het over ‘de wedergeboorte‘ van de Gentse Feesten. Dit is natuurlijk omwille van de drooglegging als gevolg van Corona. Of is er ook een nieuwe spirit?
Maandag vond hierover een debat plaats in ‘MIRY Concertzaal’ in de Biezekapelstraat, met als moderator: Jan Dumolyn (historicus UGent).
De concertzaal is deel van de gebouwen ‘De Sikkel‘.
Muziekgroep ‘Mama’s Jasje‘ bracht zondagavond op de Korenmarkt een eerbetoon aan Luc De Vos. Ook andere artiesten op de Feesten refereren naar Luc.
Luc zal legendarisch blijven voor Gent. Bekijk de reportage van AVS. De foto is van Nadine Glorieux
Aan de Oude Houtlei, in de Parnassus, werd een lunchconcert gehouden op maandag, met vurige Spaanse muziek van ‘Monica Coronado & Manito’, Zij brachten hun programma ‘Melodías del Corazón’. De foto’s zijn van Gertjie Henderick
Tot in 2019 – na een herintrede drie jaar eerder – stond het theaterdecor ‘Scala van Milaan in het Baudelopark. In 1994 werd dit decor geïntroduceerd op het Sint-Jacobsplein, thans Walter De Buckplein.
Sfeer aan Sint-Jabobs, bij het kruispunt Steendam
Sfeer aan de Belfortstraat, hoek Kammerstraat: muzikanten met wasmachine
Sfeerbeeld op zondag: Goudenleeuwplein
Sfeerbeeld op zondag: Emile Braunplein, onder de Stadshal
Vrijdagmarkt. Kermisattracties lopen parallel met de Feesten.
Groentenmarkt – In café ’t Galgenhuisje vindt elke dag vanaf 11u ‘Café Chantant‘ plaats.
Walter De BuckpleinGuido De Leeuw voor café ‘Trefpunt’ aan de babbel. Hij is met pensioen. Hij is één van de founding fathers van de Gentse Feesten, naast wijlen Walter De Buck.
Botermarkt – Bij Stadhuis: een clown-acrobaat
Bij Sint-Jacobs vind je het beeld ter ere van de 19e eeuwse volkszanger Karel Waeri
Zijn bijnaam was “Den Gentschen Béranger“, een Franse tijdgenoot die ook zowel sociaal-geëngageerde, als vermakelijke liedjes bracht. Waeri klaagde in zijn liedjes onder meer de schrijnende sociale toestanden van zijn tijd aan. Het beeld werd gemaakt door Walter De Buck, zelf volkszanger. Het is een hommage aan de oude zanger. Wijlen De Buck was gek op Waeri. “Zijn” eerste Gentse Feesten stond bol van Waeri’s oeuvre.
Jo Veldeman: “Vrienden uit mijn thuisdorp Wachtebeke studeerden aan ’t unief. Tijdens de weekends ontdekte ik vanuit hun kot de alternatieve scène in Gent rond Sint-Jacobs. De muziek was goed. Walter’s versie van Waeri’s ‘t Vliegerken‘ en ‘In mijn stroitsen zijn’t amoil komeren‘ en ook zijn eigen ‘k Zoe zuu girren willen leven‘ zijn nog steeds monumenten van liedjes.”
Op de foto: Op de affiche van de officiële start, in 1970, was Karel Waeri prominent aanwezig. – pic expo Trefpunt
De tijd van toens. Jo Veldeman over de renommé van de Gentse Feesten: (…) Dat klungelig festivalletje is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste gratis stadsfestivals ter wereld. De wankele podiumpjes en morsige tentjes zijn vervangen door prachtige hoogtechnische constructies en zwevende zeilkunstwerken. Stad en politie leveren prima werk voor de beveiliging. De worsten zijn er nog, en het vegan aanbod is ondertussen zeer geraffineerd. De muziek is internationale topklasse. De terrasjes schieten als paddenstoelen uit de grond en steeds meer streekbieren zijn hallucinerend lekker. Een bewonderenswaardig cultureel en commercieel succes! Luc De Vos is dood, maar hij had gelijk: “De middenstand regeert het land, meer dan ooit tevoren. Mia heeft het LEDlicht gezien, niemand loopt verloren“.
Op de foto: raambeschildering in de Gebroeders Van Eyckstraat in 2017: Luc De Vos en Walter De Buck, beiden in de hemel.
Baudelopark – Dansinitiatie…
Baudelopark – Baudelopark – De traditionele ‘Spiegeltent’ staat er niet op deze feesteneditie.
De Marokkaanse theetent staat er wel. Voor deze feesteneditie werd gekozen voor een “open” tentontwerp, dat bijgevolg ‘meer volk zal trekken’…
Nochtans, de ‘Spiegeltent‘ trok in 2019 (foto) heel wat volk toen AVS daar tv-uitzendingen deed met Wim Claeys… Maar of ze ook veel consumeerden?
Kammerstraat – Jonge muzikanten
Belfortstraat – hoek Kammerstraat – muzikanten met wasmachine
Belfortstraat – Muzikanten met reuzenxylofoon
Bibliotheekstraat – Turkse danseressen
Even verderop in de Bibliotheekstraat: Spaanse danseressen
Herbruikbare bekers. Ja, maar. Vele feestgangers staan aan te schuiven aan de bars om hun beker in te ruilen tegen geld. Tervergeefs.
Op het Walter De Buckplein is er een kot waar je je statiegeld terug krijgt. Er is er ook eentje in het Baudelopark. Je moet het wéten! En als je erover hoorde, vindt het maar in het donker! Dit is een leerpunt!!!
De voorgeschiedenis van de Gentse Feesten. Hoewel er in 1968 al wat roerde, (her)startten de Gentse Feesten officieus in 1969. In 1970 gaf de Stad de toelating. Bron: Expo ’50 jaar Trefpunt’ (pic uitklikbaar)
Gent in 1968 – De toen 33-jarige Walter De Buck waagde het een halve eeuw geleden om tekeningen van zijn hand tentoon te stellen in zijn café. “Waagde”? Dagblad Vooruit kopte op 9 april 1968 dat er enkele exemplaren in beslag genomen werden door de politie tijdens een inval. Wat was loos? Iemand had er aanstoot aan genomen dat er onder de tekeningen mannelijke naaktmodellen afgebeeld stonden. Bron: Dagblad Vooruit op 9 april 1968 (pic uitklikbaar)
Als hommage aan de overleden Belleman in mei 2021… In het jaar 2000 was Jean-Pierre Van de Perre (links), als aspirant-opvolger van de toenmalige Belleman Julien Pauwels, mede-gastheer voor een internationaal belleman-toernooi in Gent. Ook Willy Van de Putte (rechts) was aspirant-opvolger. Van 7 tot 11 juni ontving het trio een zestigtal buitenlandse bellemannen, aldus kleurrijk uitgedost, om die vervolgens aan testen te onderwerpen. In dit gebeuren stond het Sint-Baafsplein centraal. De Engelse ‘town crier‘ Martin Wood won dit kampioenschap. – pic De Gentenaar 25 mei 2000.
En by the way – Gent heeft een nieuwe Belleman na het overlijden van Jean-Pierre (links): Patrick Descamps (rechts).
pic facebook
In 1971, één jaar na de heropstart van de Gentse Feesten, nodigde Walter De Buck Turkse Gentenaars uit om mee te feesten. De multi-culturele inbreng van de stadsgenoten woog een tijdje mee op de programmatie. Dit duurde echter niet lang. Deze bevolkinsgroep heeft zijn weg naar de Gentse Feesten nauwelijks gevonden. Wat je wel ziet, is dat deze gemeenschap vele terrastafels aanbiedt in Oudburg. – pic expo ’50 jaar Trefpunt’
Het was begin de jaren 1970 en de politiecommissaris van Gent moet het wel erg op de heupen hebben gehad met de Gentse Feesten. Of hij stond onder behoorlijke druk van enkele burgers? De politiecommissaris schreef een brief aan de burgemeester waarin stond: ‘Beknot Trefpunt!’ Dit is een anekdote uit de expo ’50 jaar Trefpunt’ uit 2019. Lees ons verslag op deze blog
Sfeerbeeld op vrijdagavond: Onderstraat, hoek Belfortstraat
Sfeerbeeld op vrijdagavond: Groentenmarkt (zeekapitein)
Sfeerbeeld op vrijdagavond: Bibliotheekstraat – Baudelopark
Sfeerbeeld op vrijdagavond: Groentenmarkt (Dreupelkot)
Sfeerbeeld op vrijdagavond: Groentenmarkt (Dreupelkot)
Sfeerbeeld op vrijdagavond: Grootkanonplein
Sfeerbeeld op vrijdagavond: Gents muzikant Leander en zijn kozijn in de Cataloniëstraat
Vrijdagnacht – Sfeerbeeld: Bij Sint-Jacobs (café Afsnis)
Vrijdagavond – Sfeerbeeld: Groentenmarkt
Vrijdagnacht – Sfeerbeeld: Belfortstraat, hoek Vlasmarkt en hoek Walter De Buckplein
Vrijdagavond – Sfeerbeeld: Kleine Vismarkt (frietkot)
Vrijdag, dag van de opening – De Belleman is  op weg naar de Korenmarkt. Nadat hij op het Stadhuis de Gentse Feesten voor geopend had “ingeluid met zijn fameuze bel, haastte hij zich naar de Korenmarkt om zich ervan te vergewissen of het wel waar was wat hij eerder op het Stadhuis gedeclameerd had. 😉
Vrijdagnacht, zaterdagochtend – Sfeerbeeld Sint-Baafsplein
Guido Claus en zijn partner Motte – uitbaatster van de ‘Hotsy Totsy’ in de Hoogstraat – huwden tijdens de Gentse Feesten van 1990 in het publiek. Dit was onaangekondigd! Noteer dat het een schijnhuwelijk was. In de zin van: ze zijn nooit écht getrouwd geweest.
Bekijk ook op deze blog: De Gentse straten van Claus & Co
Volksfiguur ‘Guust de Wortelschreper’ – Gust Buysse – kreeg tijdens de Gentse Feesten van 1986 zijn eigen geld dankzij de krant Vooruit/ De Morgen. – pic via Werner Bockstaele
Gust Buysse zorgde, vanaf het begin van de jaren 1980, elk jaar voor een stunt tijdens de Gentse Feesten. Lees over Gust op deze blog
Op de Gentse Feesten in 1984. ‘Zotte Frans‘ staat hier linksboven – hoogst waarschijnlijk – zijn kolder rond te strooien. Lees op deze blog over Zotte Frans
De voorgeschiedenis van de Gentse Feesten. Over een chique feest en het ‘kloefkensbal’. Het was de tijd van Karel Waeri, volkszanger.
Op het einde van de jaren zestig blies Walter De Buck de Gentse Feesten nieuw leven in. Dit was eigenlijk onrechtstreeks te danken aan de marktkramers, want die joegen hem weg op hun markten. Lees op deze blog over die tijd
De Raad van Bestuur van ‘Trefpunt’ in 1985. Guido De Leeuw zit rechts. Uit de expo over Trefpunt uit 2019
Uit dezelfde expo: Walter De Buck met Guido De Leeuw tijdens de Feesten.
Zuivelbrug, Leie – Een afgeladen toeristenboot maakt aanstalten om onder de brug te zoeven.
De oude affiche van de Gentse Feesten (c.q. Trefpunt) haalden we uit de expo van Guido De Leeuw over 50 jaar Trefpunt in 2019. 
Bekijk onze reportage over de expo op deze blog
Onze reportage hierover haalde toen de voorpagina van DeWereldMorgen.
Botermarkt – Hij is nog steeds in de maak: café-brouwerij ‘Artevelde’. Brouwerij Huyghe uit Melle is de bouwheer. De vergunning voor de verbouwing is al twee jaar geleden toegekend.
Deze foto is van juni 2021
VlasmarktIn de tijd van toens: ’t Botramkot – ooit geïnitieerd door feestenburgemeester Edmond Cocquyt jr (foto). Walter De Buck neemt gretig een boterham in ontvangst. Wanneer deze foto is gemaakt, werd niet medegedeeld. Hij werd gepost op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…‘ door Danny Lagrou, vlak voor de Feesten begonnen. Hij vond hem op de site ‘botramkot‘.
De foto ontlokte bij Deborah Huylebroeck de kreet: “Botrams mee uuflakke, sjooko, mosterd of kaas!! De Vlasmarkt !!! En bluute bursten!
Predikherenlei, Leie – De Federale Politie is weer aanwezig op de Gentse wateren, zoals we dit al eerder hebben gezien tijdens de Gentse Feesten. Of ze hier een bootje tegen houden, voor een controle, een bekeuring of voor een vriendelijke babbel, is niet duidelijk.
Sint-Pietersplein – Dat de ‘Sint-Rochusgilde’, met haar kruisboogsport, onder de Sint-Pietersabdij over dergelijke mooie kelder mocht beschikken, was ons onbekend. Het is een kelder onder het museum van De  Wereld van Kina. Op 21 juli (van 13u30 tot 17u30) wordt die aan het publiek getoond. – pic Jo De Rammelaere
Belfortstraat – Op een “kot” maken de Gentse Stroppendragersreclame” voor hun Stroppenoptocht van volgende week vrijdag, 22 juli. Een merkwaardige prent waar Keizer Karel op figureert, trekt de aandacht.
Walter De Buckplein – Bij Sint-Jacobs staat de traditionele toog van ‘Trefpunt’ er weer. Het oogt vertrouwd.
De Gentse Feesten kregen gestadig de podia die ze nodig hebben om performers en publiek te ontvangen. Bekijk onze reportage over de podiumopbouw.

Lees meer op deze blog:

De Feestenweek 2023



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook